October 13, 2022
Renovering

Vad har du hittat på i sommar då?

Den andra vintern i huset närmar sig med stormsteg. Än är det inte särskilt kallt ute men med elpriser, dieselpriser och ett osäkert omvärldsläge känns världen ändå lite mer kall än vad graderna på temperaturmätaren visar. Vi har tagit en ganska lugn sommar skulle man kunna säga. Det beror förstås på vem du frågar. Här ute går ju tre hästar och njuter av en nybyggd lösdrift på 9x4 meter (ungefär). Jag döpte grovskissen till "enkel jävla lösdrift på en helg". Det tog förstås hela sommaren. Så enkelt vet jag inte heller om allt var, men ingenting är enkelt när du gör det för första gången.

Så det är där renoveringen står. Med ett nybygge istället för att byta fönster, bryta upp golv och tvätta fasaden som annars stod på att göra listan. Sen blev vi lite trötta och lugnade oss med renovering av huset. Tanken var att vi skulle pausa hela vintern och njuta av livet här för en stund innan vi drar igång igen. Men så kom elpriserna och vi vet ju väl att mycket värme smiter ut genom det oisolerade golvet i "finhallen" och icke-täta dörrar (och fönster). Det här är ett gammalt timmerhus så det ska andas, men det behöver ju inte glipa rakt ut på sina ställen. Jag tog tag i att täta ena ytterdörren och köksfönstret med ny list. Gjort på en halvtimme men tagit mig ett år att komma till skott. Man känner sig lagom löjlig när man väl står där och inser hur snabbt det gick. Vissa enkla saker blir bara inte gjorda.

Men iallafall, golvet som läcker värme som ett såll. Vi kallställde den hallen förra året och fick springa upp för trappen till det varma sovrummet genom ca 2 grader. Inte supermysigt men det gick. Ibland höll det på att krypa ner under nollan och då fick vi dra in lite värme där för att inte huset ska ta mer skada. Däremot kan man ju fundera på hur många kronor vi bara skickade rakt ut i iskylan, men då var inte elpriserna ens nära nivåerna de kommit upp i idag. Så elpriserna har fått oss att tänka om med den oisolerade hallen. Efter en liten paus från det fortfarande ofärdiga, men funktionella, lösdriftsbygget gör vi oss redo att ge oss ut i renoveringens värld igen. Golvet ska upp och gud vet hur mycket det drar med sig.

Vi har bunkrat upp med ca 20 meter timmerstock som vi kan laga syllen med. Vet inte vad vi skulle med 20 meter till såhär i efterhand men det kan säkert komma till användning. Om inte annat har vi en ladugård som ska fixas, men det är definitivt en helt annan historia. Jag var ganska sur till en början när Robin pratade om att han ville ta upp golvet för vi hade ju bestämt att ta en paus från renoveringen under vintern. Vardagarna räcker inte till mycket mer än jobb, djur och matlagning. Att då har press och stress att hinna klart med massa andra projekt har jag lärt mig är en dålig idé. Nu har tanken dock sjunkit in och jag sittar frenetiskt och letar tapeter som jag vill ha ovanför panelen vi ska sätta på väggarna. Som vanligt är jag redan femtioelva steg före i planeringen. Jag har dock lärt mig att det tar tid innan vi är framme vid det roliga. Vi borde också tilläggsisolera ytterväggen vilket medför ganska mycket extra jobb innan vi når tapetseringsstadiet. Men drömma är kul. Jag har gott om tid på mig att ändra mig vilket jag också vet att jag kommer behöva. Den perfekta tapeten till priset av en elprishärjad plånbok är svår att finna. Men säg icke omöjlig.

No items found.
No items found.
@idaklalander