October 13, 2022
Djur

Så bygger man en snabb jävla lösdrift på mer än en helg

Eftersom jag för omväxlings skull inte har något bättre för mig så kände jag ändå att jag ville skriva lite mer om lösdriften. Jag vet själv hur jag satt och sökte i timmar efter bra lösdrifter att inspireras av innan vi började bygga så kanske kan mina tankar hjälpa någon annan som sitter i samma sits. Jag ville bygga en lösdrift för så lite pengar som möjligt men som ändå lever upp till alla mina krav, dvs min magkänsla. Och min magkänsla sa att jag vill att den ska vara stor nog för att göra rymliga boxar i om jag behöver, luftig men inte blåsig och ljus men ändå så att det känns som att komma in. Jag har, eller hade, två hästar men ville också möjliggöra för en tredje. Man vet ju aldrig. Det blev en tredje häst (knasigt). Det får bli ett annat inlägg om det!

Så lösdriften. Hur kommer man undan billigast? Genom att utnyttja ytor man redan har och tycka om att hänga på Blocket och marketplace på Facebook. Jag funderade länge och väl på läge innan vi kom fram till att det kan bli bra att använda den gamla grunden som en vägg att bygga mot. Smidigast är ju alltid att ha en vägg men eftersom befintlig ladugård är i sådär skick och den hagen inte ens är nära att likna något som skulle kunna vara en hage var den platsen utesluten. Jag ville definitivt ha söderläge men det innebar att öppningen skulle komma i motsatt riktning mot huset. Magkänslan sa nej och stengrunden vi skulle bygga mot ändå skyddar mot vind fick det bli väster (tror jag) istället. Det är svårt att förklara läget i text men det är iallafall så i lä det kan bli precis där, och med helt okej utsikt över hagen och omgivningar så att nervo-Doris kan stå inne och ha koll på läget.

Virke till lösdriften hittade vi mestadels på marketplace. Hittade en spännande snnubbe utanför Kinna som sålde virke han själv sågat och fick ett bra pris på det. Sen blev det en spännande färd hem med hästtransporten full av virke (vi körde fel och åkte en av Sveriges minsta grusvägar hela vägen hem och det tog flera timmar mer än vi räknat med). Virket är av högsta klass. Täta årsringar från hundraåriga tallar som blåst ner för vinden. Kändes nästan skamfullt att använda virket till en lösdrift som hästarna kommer gnaga på. Men å andra sidan blev det otroligt stabilt. Så virkeslasset innehöll fyra olika dimensioner av reglar varav vi använde 170x50 mm reglar till takstolar. Lösdriften skulle bli 9 meter bred för att få in tre boxar om 3 meter var, så 12 takstolar efter extremt amatörmässiga uträkningar. Enligt någon standard jag hittade skulle vi behövt ännu större dimensioner för ett visst snötryck osv. Men det här taket är stabilt som f*n. Jag bara säger det.

Grannen hjälpte oss rätta till grunden med sin traktor och jag är evigt tacksam för det. Vi hade tänkt gräva det för hand men med facit i hand skulle det tagit oss flera dagar. Sen grävde vi ner plintar började regla upp stommen. Inte så lätt som man tror även om vi hade en grundläggande skiss. Vilket håll sätter man liksom reglarna på? Ingen aning. Vi gjorde nog fel men jag tror det håller ändå. Strunt samma. Dimensionerna kommer jag inte riktigt ihåg men alla regler var 50 mm tjocka och diverse olika på andra hållet. Gissningsvis 150x50 mm och sedan nedåt. Jag ville också ha två ingångar istället för en stor så att hästarna inte kan blockera för varandra och så drar det in mindre med två ingångar. Mycket nöjd med det valet. Jag har haft två lösdrifter med en stor öppning innan och det här är mycket trevligare måste jag säga. Hästarna håller med.

Efter mycket hårt tänkande så fick vi upp stomme och takstolar. Egentligen ville jag ha mer överhäng på taket men eftersom jag å andra sidan hellre såg att lösdriften blev djupare fick vi skippa överhäng på taket. Helst av allt hade jag velat ha lösdriften 5 meter djup men 4 meter räcker gott. Ibland får man nöjda sig. Så en och annan sned regel för att stabilisera konstruktionen. Skruva fast hela haket i stengrunden och viola, den här byggnaden rör sig inte en millimeter. Nästa steg gick åt till att riva ett gammalt golv som ändå skulle bort i stora ladugården. Den golvet fick bli panel till lösdriften. Nu låter det som att det här var det enklaste i världen men det tog mig tre dagar, blod, svett, tårar, svordomar och en andningsmask (pga dammigt gammalt hö som låg på golvet som skulle bort) innan brädorna var fria. Kostar gratis men ett jäkla jobb rent ut sagt. Tur att man inte inser det innan.

Taket är förresten ett fynd från en kollega. Vi fick köpa några extra plåtar men kom otroligt billigt undan där. Sen köpte vi, ve och fasa, lockbrädor till panelen på byggmax. Det duger fint. Ett par extra brädor från ladugården som vi ockås kunde återanvända till ytterligare panel och plötsligt stod där en hel lösdrift. Om man med plötsligt menar över en månad med diverse pauser på grund av att det var 36 grader ute vissa dagar. Sen hade jag tänkt ha jordgolv i lösdriften men insåg snabbt att det troligtvis kommer bli ren gegga. Letade runt efter tips för att slippa gjuta platta eller köpa svindyra gummimattor. Platonmatta som man använder när man dränerar husgrunder är nog inte optimalt, men med rejält med strö på ska det nog gå. Värt att testa. Jag har inga skor på hästarna heller som de skulle kunna fastna i. Efter ett tag senare är jag evigt tacksam att jag la någon matta i botten. Lösdriften är snustorr och även om lite av mattan har vikt sig uppåt så gör det inget för den är såpass tunn att hästarna inte kan skada sig på den ändå.

Som krona på verket ska den bara målas och några avslutande brädor för estetikens skull. Där är vi dock inte färdiga än. Jag har beställt vindnät och teleskopgrindar som ska få bli avdelare för boxar och vindskydd för luftinsläppen. Tidningen Hippson uppmärksammade ett tips jag hittade på Facebook om att sätta sopkvastar vid ingångarna så att hästarna inte drar ut ströet. Fick otroligt mycket uppmärksamhet, länk till artikeln ligger här: https://www.hippson.se/artikelarkivet/hippsonnews/gamla-kvastar-forhindrar-spill-i-losdriften.htm

Sen har jag testat att lägga terrängarmering från jemofix vid igångarna och vid vattenbaljorna för att minska lervällingen. Fungerar både bra och dåligt. Nu har jag lagt dom direkt på lera vilket man egentligen inte ska göra, men jag ville testa. En del armering ligger superbra och jag är toppennöjd! Men vissa plattor trycks upp och blir skit. Men jag är ändå väldigt glad över de plattor som ligger där de ska. Otroligt stabilt. Nu ska jag bara beställa hem ett lass grus och fylla upp ordentligt med. Pengar till riktig dränering och hårdgjorda ytor finns inte men jag tror vintern ska kunna bli bra ändå. Om jag får säga det själv är jag rätt fyndig med små smarta lösningar jag hittar lite här och var.

Prislappen för hela paketet landar nog knappt på 10 000 kronor. Då har jag inte räknat med sopkvastar, terrängarmering och grus. Ändå ganska bra jobbar utifrån förutsättningarna om jag får säga det själv!

No items found.
No items found.
@idaklalander