August 2, 2023
Djur

Anledningar till varför man ska skaffa getter

Spontana idéer är min specialitet. Men det är sällan dessa idéer inte har en bakomliggande tanke på hur vi till exempel kan effektivisera arbetet på gården eller hjälpa oss på något sätt. Därför tyckte jag att det var en fantastisk idé att snappa upp på en väns förfrågan om jag ville ha hennes två jävla getter. Två bockar cirka fyra månader gamla. Rymmer och är överallt, men ganska tama och otroligt gulliga.

Jag har länge tänkt på getter som en bra tillgång för gården. Det är inte röjt på dessa gamla marker på många år. Den gamla betesmarken är övervuxen och även på de ställen vi redan röjt sticker det upp massvis av småsly som stör ögat. Vi har pratat om getter men bestämt oss för att vänta.  Men när Robin var borta första veckan på semestern och mitt huvud fick fritt spelrum tappade jag besinningen och skrev till min vän och sa att jag gärna tar över hennes getter. Sedan skickade jag en bild till min kära sambo Robin och visade hur snyggt jag hade röjt upp i ladugården. Perfekt, tänkte han. Då får vi mer förvaringsutrymme. Utrymme att förvara getter, tänkte jag.

Vi kom överrens och nu, ungefär två veckor senare, har lantrasgetterna Anders och Måns flyttat in. Nu får de bo inne ett par dagar innan vi släpper ut dom i en ny hage med hundra eltrådar och starkt aggregat. Huruvida det kommer att stoppa dom från att rymma kan bara framtiden utvisa. Tanken är iallafall att de ska bli våra naturliga naturvårdare och röja sly åt oss istället för att vi ska gå med röjsåg. På så sätt kommer slyet till nytta och vi slipper ränna med röjsåg. Om det fungerar bra med Anders och Måns blir det troligtvis en get-brud eller två till nästa vår för att avla fram killingar. Mestadels för att kunna mjölka och fortsätta resan mot självhushållning. Min dröm är egentligen kor eftersom jag en period i mitt liv hushållsmjölkade fjällkor. En underbar lärdom och erfarenhet. Kor kräver dock både mer plats och arbete än getter och är tyvärr inget jag har möjlighet att hålla på gården som det ser ut nu. I framtiden hoppas jag kunna plocka upp fjällko-tråden igen. Till dess får jag hålla mig med getter och det är verkligen inte fy skam det heller.

Anledningar till varför jag tycker att det är en bra idé att ha getter på den här gården

  • Fenomenala slyröjare och vi har fenomenalt mycket sly
  • Naturliga naturvårdare
  • Växelbete med hästarna för att hålla nere parasittrycket
  • Svinroliga djur med mycket personlighet
  • Urgulliga när de är små
  • Billiga att hålla (eftersom de äter sly) och tar inte särskilt mycket plats i ladugården

Anledningar till varför skaffa getter kan ha varit en dålig idé:

  • Det kan vara omöjligt att hålla de på rätt sida staketet
  • Risk för att de äter upp alla mina bärbuskar och odlingar
  • De växer upp, blir hormonstinna och stångar oss
  • Killingar tar över gården

Antalet goda anledningar till att skaffa getter överstiger i alla fall riskerna.

No items found.
No items found.
@idaklalander